O ORGANSKOJ HRANI I KINOI

Organska hrana je hrana proizvedena koristeći metode koje ne uključuju savremene veštačke dodatke kao npr. pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži GMO i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

Organska proizvodnja je za razliku od privatnog povrtarstva regulisana zakonom.

Trenutno na državnom nivou potrebno je da proizvođači hrane steknu poseban sertifikat za organsku proizvodnju, kako bi plasirali svoje proizvode kao ”organske”, (na svakom od proizvoda mora da postoji oznaka "Org" koja potvrđuje autentičnost proizvoda).

Proizvodi iz naše ponude jesu organski, bezglutenski i pogodni su za vegetarijance i vegane kao i za sve one koji su u potrazi za novim i zdravijim opcijama. Kinoa kao osnovni sastojak svih naših proizvoda smatra se superhranom i to je ujedno i osnovni razlog zašto smo baš ove proizvode izabrali za vas. Kinoa se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica ali u stvari ne spada u tu kategoriju, ona pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla.

Nutritivna vrednost kinoe bez problema može postideti ostale žitarice zbog količine proteina, minerala i masti u sebi. Zrno ove biljke sadrži 12% belančevina, 5% masti i 63% ugljenih hidrata. Više od bilo koje žitarice sadrži kalcijum, vitamin B, vitamin E, fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe, bakar, mangan i cink. Proteini ove namirnice su lakše razgradivi od proteina životinjskog porekla. Sadržaj aminokiseline u kinoi je njena najbitnija odlika. Od ukupnog broja aminokiselina njih 11 proizvodi ljudski organizam a 9 je neophodno uneti putem ishrane. Dok ostale biljke sadrže do najviše 3 aminokiseline, kinoa sadrži svih 9. Tri aminokiseline koje su važne za sve ljude koji se bave fizičkim aktivnostima sadržane su u kinoi i stoga se ova biljka ističe kao zdrava hrana za sportiste jer se metaboliše u mišićima češće nego u jetri. Omiljena je među sportistima i zato što im daje mnogo više energije tokom treninga.

Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina. Zbog vlakana i proteina koje sadrži, kinoa duže zadržava osećaj sitosti i pomaže vam da suzbijete apetit dok vlakna pomažu da probava ostane na zavidnom nivou. Ona vam pomaže pri održavanju zdrave telesne težine, zbog količine kalijuma u sebi održava zdravi balans natrijuma u organizmu. Zbog visoke koncentracije vlakana može pomoći pri snižavanju holesterola, a i sjajna je zamena za protein životinjskog porekla. Zrno kinoe se sastoji od 60% klice, sposobna je da reguliše šećer u krvi zbog neobično visokog odnosa između proteina i ugljenih hidrata.

Inače, zanimljivo je istaći da je Međunarodna organizacija za hranu i prehranu (FAO) 2013. godinu proglasila za međunarodnu godinu kinoe.

PROIZVODI